Čistokrvni hrvatski specijalitet zove se, naime - BUZARA!

Za objašnjenje same riječi buzara moramo se vratiti u vrijeme Mletaka. Naime, na mletačkim se galijama riječju buzara (busara, buzzara) nazivao kotlić u kojem se pripremala hrana za posadu. Tako smo dobili ime jela prema posudi u kojoj se spravlja. Kotlić je nestao, kao i Mleci, no Dalmacija je preuzela samu riječ i dodijelila je jednom od najfinijih jela, autohtonom hrvatskom jelu, njihovom veličanstvu - škampima na buzaru.
Sama riječ škamp dolazi od mletačkog imena „scampo“, no Mleci su je preuzeli od starogrčke riječi „kámpc“ što označava crva, odnosno gusjenicu. Logično je objašnjenje da je, zbog mesa izvađenog iz njegovog repa, što neodoljivo podsjeća na gusjenicu - po tome i dobio ime. Škamp se toliko proširio po gastronomskom svijetu da ga, unatoč postojanju lokalnog naziva, kao „škamp“ poznaju širom planeta. Nekada se lovio samo vršama, no dolaskom prvih koča u 19. stoljeću za škampe su počeli crni dani. Sam recept za škampe na buzaru je vrlo jednostavan, pa čak i za početnike. Jednostavno, ne možete „fulati“. Osim toga, mladi će kolege dobiti i na samopouzdanju, jer danas svi sa strahom gledaju na pripremu jela iz mora. Vraga! Što su plodovi mora ukusniji, to vam je manje namirnica i začina potrebno. Dakle, hrabro naprijed u pustolovinu.
Potrebno vam je:

1. 1 kg škampa srednje veličine (oni veliki su za grill) operite hladnom vodom i stavite da se ocijede

2. U malo (3-4 žlice) lagano zagrijanog maslinovog ulja ubacite 4 režnja nakosanog češnjaka i 4 žlice kosanog peršina

3. Ubacite škampe neka se par minuta veselo pirjaju

4. Dodajte papar i sol

5. Zatim stavite oko 2 dcl pasirane rajčice

6. Polagano podlijevajte sa 2 dcl bijelog vina i pirjajte na laganoj vatri dvadesetak minuta

7. Svako malo poklopite i pretresite (to će onako, baš izgledati fora za goste), a možete i promiješati 8. Ukoliko vam se sok čini prerijedak, pri kraju stavite žlicu do dvije krušnih mrvica.

Jednostavno, zar ne...

Izvor: http://gastro.24sata.hr/kolumne/nevjerojatno-buzara-je-autohtono-hrvatsko-jelo-11177