MOJICE (MORSKA JAJA)

Morsko jaje (lat. Microcosmus sulcatus) ili “Mojica”, kako se kod nas zove je samonikla “morska slastica” veličine šake obraslo algama, a izgleda kao dio kamena u moru. Najviše narastu do 15 cm dužine. Stručnjaci kažu da nije školjka, nego da pripada plaštenjacima, premda je iznutra najsličnije školjci.. Za razliku od školjaka koje traže pjeskovito dno, morsko jaje se zadržava na čvrstom dnu. Raste kao i školjak (kunjka) uvaćen za kamen. Živi na kamenu i ne miče se. Teško ih je zamijetiti u prirodnoj okolici, jer su potpuno prilagođeni dnu. Može biti crne, a i tamno smeđe boje. Lovi se na morskim stijenama i kamenjima. Kad osjeti opasnost stisne se kao i školjak, dok se ne stisne može se lako rukom skinuti sa stijene ili kamena, a kad se stisne lovi se trorogom alatkom. Malostonski zaljev obiluje morskim jajima, gdje se mogu čak naći i pričvršćeni za konope od parkova za uzgoj školjki.

Da bi se konzumiralo morsko jaje je potrebno oštrim nožem razrezati na pola. Kad se razreže u njegovoj unutrašnjosti ukaže nam se žuti dio, koji podsjeća na žumance kod običnog jajeta. Upravo taj žuti dio koji se jede je zapravo njegov rasplodni dio. Najbolje je razrezano morsko jaje obilno nakapati sokom od limuna i pokupiti žličicom. Bez kruha.

U morskim jajima ima puno joda što je jako zdravo, jer je jod je važan sastojak ljudskoj prehrani prvenstveno jer ga štitnjača koristi za stvaranje hormona. Jedna od nuspojava jedenja većeg broja Morskih jaja je povećani unos joda u organizam. Osobe koje su alergične na jod ne bi smjele jesti ovu morsku deliciju. Veliki primjerci imaju u sebi puno joda i teško je pojesti njihova mesa više od jedne žličice. Manji su pak jestiviji i manje gorki. Osim joda sadrži puno minerala; selena, cinka, kroma i hlapivih sumpornih spojeva.

U Hrvatskoj se morsko jaje može naručiti u određenim restoranima poglavito na južnom Jadranu gdje je ono veći specijalitet, tako se kao poseban specijalitet nude u Malom Stonu u restoranu Villa Koruna. Moguće ih je kupiti i u Dubrovniku (Gruška ribarnica), gdje ih donose malostonski školjkari.

Slike i tekst sa FB stranice  https://web.facebook.com/stonski.kamen/posts/179861975874989