Zelenci koji otkucavaju ure na dubrovačkom zvoniku...

Zelenci koji otkucavaju ure na dubrovačkom zvoniku svima su poznati. Znamo i kako se zovu Maro i Baro, ali možda ne znate ništa više o njima?
Ne zna se tko ih je napravio, nema pisanih dokumenata. Čudno je to za stare Dubrovčane, u čijim spisima možete svašta naći, ali ne i ovaj podatak. Pretpostavlja se kako su nastali negdje oko 1478. Zvono, teško dvije tone izradio je poznati umjetnik Ivan Rabljanin i neprocjenjive je vrijednosti.
Mehaničke lutke od drva ili metala koje su uz zvona od kraja 14.stoljeća dodavane gradskim urama obično su predstavljala vojnike, apostole ili jahače apokalipse. Možemo ih vidjeti u nekim europskim gradovima poput Praga, Venecije, Oxforda.
Maro i Baro su skulpture visoke 191 centimetar, zrcalno su podstavljene. Nose rimsku vojnu odoru, kacigu i prsni oklop s prikazima dvaju Tritona i Meduze. Imaju naramenice, a na kratkoj suknjici s preklopljenim redovima metalnih pteriga nalazi se lice Gordone. Lijevi kip je u raskoraku desnom nogom i podiže desnicu batom, dok desni ima obrnuti postav tijela za udarac o zvono.
Kako se Dubrovnik nalazi na trusnom području, početkom 19.stoljeća zbog više potresa, zvonik se nagnuo prema Stradunu, pa su ga srušili 1928.i ponovo postavili 1929.godine, a njegovu izgradnju financirao je Pasko Baburica.
Te godine, zelenci nisu vraćeni na zvonik, nego su postavljene njihove kopije. Originalni Maro i Baro nalaze se u Kneževom dvoru.

Izvor Sanda Milošević, konzervator/povjesničar umjetnosti dubrovnikdigest