Lumblija - jedinstveni aromatični kolač u jednom zalogaju otkriva povijest otoka Korčuli

Blaćani polažu pravo na lumbliju čuvajući tradicionalni recept star više od 200 godina. Nastanak blajske lumblije prati zanimljiva ljubavna priča koja seže u doba Napoleona kad je otok bio pod vlašću francuske vojske. Devet godina francuske vladavine bilo je dovoljno za mnoge ljubavi, a posebno je ostala zampaćena ona između francuskog vojnika pekara i mlade Blajke. Završetak okupacije značio je i kraj njihove ljubavi, a na rastanku vojnik je djevojki poklonio kolač izgovarajući „n'oublie pas“, što na francuskom znači „ne zaboravi me“. Djevojka ga je zadražala u sjećanju tako što je nastavila pripremati kolač dok su njegove francuske riječi s vremenom pretvorene u naziv lumblija.
Lučani tvrde kako je ta priča urbana legenda koja nema uporište u povijesnim činjenicama istodobno nudeći svoju verziju priče. Naime, postoji i druga priča, koja je, kako Lučani navode, zapisana u nekim povijesnim dokumentima te seže još dalje u povijest, točnije u vrijeme bitke Marka Pola u 13. stoljeću. Nakon što su se kraj Korčule sukobile mletačka i genoveška flota, navodno je zapisano kako su se tri galije po povratku iz bitke sakrile u duboku uvalu s tri izvora gdje ih je nekolicina lokalnog stanovništva opskrbila svježom vodom i mirišljavim kruhom. Vela Luka je zaista vrlo duboka uvala i ima tri izvora, a mirišljavi kruh je sigurno lumblija, tvrde Lučani, budući da je poznato kako se lumblija nosila na brodove jer ima dugi rok trajanja.
Lumblija je u prošlosti bila prisutna na svim stranama Mediterana i zvala se oblija, a etimologija te riječi upućuje na oblinu, odnosno na oblik kolača. Lumblija je uvezena na otok, kao i npr. moreška, i dok je običaj s vremenom nestao u drugim krajevima Mediterana, na otoku Korčuli se zadržao, konkretno na njegovom zapadnom dijelu.  Kad je lumblija prvi put došla na otok ne može se točno tvrditi, no sigurno se lumblija može svrstati u kontekst svisvetskih običaja koje je katolička crkva uvela u 7. stoljeću. Lumblija, kao obredni kruh koji se u prošlosti poklanjao kumovima i starijiim članovima obitelji, ima sličnosti s lojenicom koja je karakteristična za istočni dio otoka, a i datumi se gotovo preklapaju jer se lumblija vezuje za kraj listopada, a lojenica za blagdan sv. Martina, odnosno početak studenoga.

Recept za lumbliju :

Sastojci :

1500 g brašna, 2 kocke kvasca, 300 g šećera, 1,5 dl mlijeka, 3 vrećice vanilin šećera, 250 g maslaca, 1 dl maslinovog ulja, 100 g nasjeckanih prženih badema, 100 g nasjekanih oraha, 100 g grožđica namočenih u vareniku ili prošeku, mljeveni muškatni orašćić, klinčić i cimet, anis, naribana limunova i naranćina korica, malo soli.

Priprema:

U mlako mlijeko umiješajte kvasac s malo šećera i brašna. S ostatkom brašna na suho pomiješajte ostatak šećera, začina, nasjeckane bademe i ocijeđene grožđice. Dodajte dignuti kvasac i zamijesite tijesto. Kad tijesto naraste, podijelite ga na četiri-pet okruglih kruščića i posložite u namašćeni lim za pečenje. Pecite ih na 150 – 180 °C, ovisno o temperaturi, 40 – 60 minuta. Pečene lumblije prije nego što se potpuno ohlade premažite varenikom, prošekom, lozovačom ili rumom i pospite šećerom.